0 Podijeljeno puta 428 Pregleda 1 Comments

Zvizdić: ‘Rasturio sam Parlamentarnu skupštinu, izaberite me u Predsjedništvo da rasturim i državu!’

14. Maja 2018.
428 Pregleda 1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, u narodu poznatiji kao ‘hoću-neću premijer’, ponovo nas je počastio jednom žalopojkom, koje će čini se postati njegova tradicionalna forma oglašavanja. Naime, požalio se Zvizdić na način izbora SDA kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva, te se po već ustaljenom receptu ‘malo povlačio, a malo nametao’ u borbi za tu funkciju, ispadajući ovaj put još smješniji nego li kada je to prvi put uradio u jednom tv dnevniku.

Ko bi rekao da će se potomak ‘slavnih Zvizdića’, koji su svojevremeno bili oficiri i u vojsci srpskog kralja, a rođak Čampara kasnije bio kadar surovog Aleksandra Rankovića, sada previjati po tv programima i internet portalima kao kakva tetkica, degradirajući pritom svoje dostojanstvo i vlastitu stranku. Zvizdić je čini se izuzetak od pravila da ‘iver ne pada daleko od klade’.

S obzirom na žrtvu koju izigrava u javnosti, objektivni čitalac bi vjerovatno pomislio kako se radi o nekom velikom kapacitetu ili neiskorištenom potencijalu, koji je eto bio sputan sve ove godine i nije imao šansu pokazati šta zna. Međutim, onaj ko malo više zagrebe ispod površine, naći će tridesetak godina kancelarijskog radnog staža kod ‘mlađahnog Zvizdića’. Otkako je stekao fakultetsku diplomu Zvizdić je na državnim jaslama. Stigao je u najvećem ratnom vihoru devedesetih da radi u ‘Ministarstvu obnove BiH’, nakon čega se obreo u Njemačkoj, odakle se poslije rata vratio sa velikim ambicijama.

Zanimljiv je to odnos. Sa jedne strane imamo federalnog premijera, Fadila Novalića, koji ima rezultate, ali ih ne zna prezentovati, dok se sa druge strane nalazi Zvizdić koji zna da prezentuje i promoviše sebe makar kukajući, iako nema ama baš nikakvih rezultata. Od malih nogu su mu povjeravane  neke funkcije, a najveći mu je rezultat što se ‘umjeren kakav jeste’ nije nikome zamjerio cijelog svog života. Pa kakvi su to ljudi koji nemaju neprijatelja ili prijatelja, kakve su to uvlake i kakve živote vode, zaključite sami.

I nakon svega, sjetio se trut da zasjedne i u Predsjedništvo, po mogućnosti državno pa onda i stranačko.

Sjetio se Predsjedništva nakon što je rasturio Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno odmah na početku mandata izgubio većinu. To mu nije bilo dovoljno pa je ‘pogubio’ i poslanike vlastite stranke, faktički izgubio je jedan cijeli poslanički klub. Onda je godinu i pol dana odugovlačio sa odgovorima na Upitnik EU, da bi na koncu baveći se unutarstanačkom kampanjom zapostavio vlastite obaveze i umjesto da se bavi eskalirajućom migrantskom krizom, obilazio kojekakva stranačka sijela i tamo boreći se za vlast devamio kako je on najbolji kandidat za Predsjedništvo BiH. Najbolje je da nastupi pod parolom: ‘Rasturio sam Skupštinu, izaberite me u Predsjedništvo, da rasturim i državu’ jer je očigledno to kurs njegove politike.

Otkako je Zvizdić ‘hoću-neću premijer’ iz SDA su se, zahvaljujući njegovoj familiji, izdvojile tri nove stranke, ako sad još bude član Predsjedništva, ima da stranka SDA u potpunosti nestane, kao uostalom i država. Ali da neće stati samo na rasturanju vlastite zemlje, pokazao je kada se u jednom trenutku dosjetio da lupi šakom od sto i poruči Srbiji da ‘Zvizdić voli Sandžak’. Takvu je odlučnost pokazao da se Vučić stigao požaliti i kancelarki Merkel kako danima niti jede, niti pije, a noćima se pretura i ne spava zbog straha šta će sljedeće izvaliti ‘vragolasti Denis’.

Na kraju krajeva, Denise, imao si 30 godina da se dokazuješ? Nije valjda da su te svih tih godina sputavali? Pa nisi ti toliko nesposoban. Stigao si eto za vrijeme trajanja premijerskog mandata u KS odbraniti i doktorat te ubrzo postati i profesor na ‘arhitekturi’. Dakle ima tu potencijala, samo se moraš malo trznuti i povući prave veze, pardon poteze.

Od svoje ‘velike umjerenosti’ Zvizdić nikada nije stigao osuditi recimo linč kojem su u dijelu medija pod njegovom kontrolom bili izloženi bošnjački član Predsjedništva, premijer Federacije BiH,  direktorica KCUS-a i dr. Kada sam se, u razgovoru uz kahvu sa jednim poznanikom inicijala M.M, prisjetio događaja iz 2016. i linča u kojem je učestvovala čak i FTV,  sa podsmijehom mi je kazao: ”Šta ti pišeš o ‘tihom državnom udaru’? Ma nije to nikakav državni udar.” ”Aha, znači tebi nije ‘tihi’ državni udar kada se udari na Predsjedništvo,  na Federalnu vladu i plus linčuje direktorica KCUS-a i to sa FTV-a, koja je pod Zvizdićevom kontrolom”, dočekao sam ga. ‘‘Ma to Federalna diže sebi gledanost, da preživi kao i svaka druga televizija’ ”A zar Federalna televizija nije na budžetu, odnosno na grbači građana?”, upitao sam ga.

‘I zašto ne biste sličnu i još gledaniju priču pravili o recimo predsjedavajućem Zvizdiću i njegovoj supruzi ‘, rekao sam mu. ‘Evo i sam bih se pridružio tom projektu, radio bih besplatno samo da podignemo gledanost javnog servisa i da preko Zvizdića malo nasmijemo narod’, na šta je on postiđen zašutio. Međutim, poslije tog našeg razgovora. M.M. je preko Zvizdićevih struktura dobio unaprijeđenje, odnosno bolji posao, nego što ga je imao prije i tokom vođenja ovog razgovora.

No, vratimo se mi našem Zvizdiću koji je, evo,  prvi put u svome životu tek ovlaš izložen sudu javnosti i odmah je počeo dramiti. Sjetio se sada i čuvenih parola ‘u jedinstvu je snaga’ i otrcanih fraza ‘neka to stranka unutar sebe riješi’.

Bilo kako bilo, šteta je ipak da toliki potencijal, poput Zvizdića, ostane neiskorišten i u budućnosti jer je ipak bio drugačiji od ostalih predsjedavajućih koji su bili i prošli. Ostavio je dosta tragova. Možda ne bi bilo loše da ga se u narednom mandatu angažuje kao ambasadora u nekoj bliskoistočnoj, a najbolje u saharskoj afričkoj zemlji. Tamo u pijesku Sahare mogao bi testirati svoje teorije o ‘ozelenjavanju’ mrtvih površina, jer Bosna koja je po prirodi zelena, nije mu baš išla na ruku da pokaže svu raskoš svog znanja i umijeća.

Samo i tada moramo biti malo oprezni, jer budući da je Denis ‘tekijski tip’, može umisliti da je hz. Hidr. Baš neki dan gledam direktno javaljanje na ‘regionalnom CNN-u’ sa Bune gdje se okupilo  ‘bilesi na stotine hiljada vjernika’ na zikiru i mevludu. To je ista ona televizija koja je pozivala borce 1. marta da ‘blokiraju Aerodrom u Sarajevu’, a sada eto poziva na ‘ljubav i milost’. Izgleda da je korijen i onda i sada ostao isti, Ko će ga znati, oba puta je bilo u direktnom prijenosu.

Ili da se razmisli o nekom javnom preduzeću. Kako se Adnan Terzić, koji je bio popularniji i viđeniji od Zvizdića, skrasio u Atocestama FBiH i čovjek se ne žali. Špirić je također dobio neku drugu funkciju, Bevanda, također. Niko se od njih nije zalijetao da zauzme poziciju predsjednika, bilo stranke bilo države.

Samo je to na um palo našem Zvizdiću, koji je toliko ‘neobaviješten i umjeren’, da ni sam kao ne shvata u šta se upustio.

Izvor: globalcir.com

Jedan komentar

  1. Čampare će fras opaliti kako ih je Seka naguzila. Samo je pitanje kako su uopće gajili iluzije da će pokvareni Izetbegović i Osmica njima dati SDA koju oni smatraju svojim vlasništvom. Uostalom Čampare bi ih odmah pohapsili i pozatvarali da sklone jedinu prijetnju. Velika su to govna. Svi skupa.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

You may be interested

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???
BiH
8996 pregleda44
BiH
8996 pregleda44

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???

redakcija - 9. Januara 2018.

Minuli vikend nam je ponudio još par medijskih nastupa ishlapljele penzionerke Meddžide Kreso, koja nas nakon silnih skandala u bh pravosuđu pokušava uvjeriti da je sve "cvjetalo i…

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju
Ekskluzivno
5730 pregleda42
Ekskluzivno
5730 pregleda42

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju

redakcija - 29. Oktobra 2017.

Gledajući intervju na N1 televiziji simulanta Gorana Salihovića mogu se steći dva dojma. Ili da je silan uz svoje potencijalne zaštitnike ili je toliko priglup pa sam…

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku
Politika
1633 pregleda6
Politika
1633 pregleda6

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku

redakcija - 20. Maja 2018.

Iako se razgoropadio izjavama ovih dana ministar Mektić je čovjek koji ne izvršava odluke Vijeća ministara BIH ili se pak ponaša svojevoljno, bez naputaka Vijeća ministara. Uz…

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!
BiH
522 pregleda1
BiH
522 pregleda1

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!

redakcija - 20. Maja 2018.

Komercijalni direktor Javne zdravstvene ustanove „Gradske apoteke“ Tuzla, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, jedan od novopečenih lidera zombiziranog političkog subjekta zvanog LDS, ratni „logističar“ i poslijeratni ekonomista…

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!
Ekskluzivno
1819 pregleda10
Ekskluzivno
1819 pregleda10

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!

redakcija - 18. Maja 2018.

Kada te raja još u osnovnoj školi prozovu Bumbar i kriju se od tebe jer si guzonjin sin i šmeker, onda neminovno završiš kao Damir Bećirović —…