0 Podijeljeno puta 404 Pregleda

Usvojena Strategija proširenja EU za zapadni Balkan

6. Februara 2018.
404 Pregleda

Zapadni Balkan je geografski dio Evrope, države dijele iste interese i historiju, i danas je jasno da ćemo dijeliti evropsku budućnost unutar Evropske unije, kaže visoka predstavnica EU i šefica diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Kako je navela, kooperacija EU sa zemljama Balkana sve je bolja iz godine u godinu.

– Želimo da pošaljemo jasnu poruku za svih šest zemalja o integraciji, ali sve se mora temeljiti na reformama, kako bi svi građani uživali sva prava i obaveze kao i građani EU – navela je Mogerini na konferenciji za novinare u Strazburu, nakon što je usvojena Strategija proširenja na zapadni Balkan.

Navela je da 2025. godina nije ciljani rok, već perspektiva koja je realistična, da se proces pregovora završi za one koji su ga započeli.

– Danas nismo usvojili samo strategiju, već otvorili i određeni put za dalje korake – istakla je Mogerini.

Istaknula je kako se nada da će sljedeći mjeseci biti prekretnica što se tiče zapadnog Balkana i EU, koja će u budućnosti imati nove članice.

– Mi se Strategijom pripremamo za to – navela je Mogerini, koja je pozvala na nastavak rada u tom smislu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) navodi da svi u regionu zapadnog Balkana imaju interes da zajednički rade, kako bi se priključili Uniji.

– Godina 2025. je indikativni datum. Možda je moguće da se neka od država pridruži, a to će se desiti ako se ispune sve što je dato u strategiji i ispune određeni uvjeti. EU neće prihvatiti novu članicu koja nije odlučna da riješi bilateralna pitanja, određene sukobe koje ima. Isto tako, ovo mora biti i motivacija Kosovu kada je riječ o dijalogu, da se nađe pozitivno rješenje – dodao je Han.

On je rekao da jedna od jasnih poruka iz strategije jeste da države članice EU neće primiti novu članicu koja nije riješila bilateralne sukobe.

– Trebamo motivirati Kosovo da proaktivno doprinosi pozitivnom ishodu dijaloga pod rukovodstvom visoke predstavnice. Nije to samo interes Srbije, nego i Kosova da se nađe pozitivno rješenje – dodao je Han.

On je istakao da datum koji je defniran ne treba da služi kao cilj niti rok, nego perspektiva i motivacija za zemlje da rade na članstvu u EU.

– Datum koji je definiran može stvoriti pozitivni pritisak za političare u regionu jer velika većina građana podržava evropske integracije. Što se tiče evropske perspektive, važno je razumjeti da ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost – rekao je Han.

Dodao je da vladavina prava, sigurnost imigracije, socio-ekonomski razvoj, dobrosusjedski odnosi – sve je ovo ugrađeno u konkretnih 57 akcija koje se trebaju provesti u periodu od 2018 – 2020.

– Postavili smo puteve i staze i očekujemo da će ovo biti pozitivan dio koji stvara optimizam. Svi moramo raditi domaću zadaću -rekao je Han.

Šef Delegacije EU u BiH Lars- Gunar Vigemark (Gunar Wigemark) rekao je da je svaka odluke o proširenju EU i kandidatskog statusa za još zemalja u rukama zemalja članica.

Vigemark je komentirao i posljednje izjave na relaciji Čović – Izetbegović.

– Ne mogu komentirati pojedinačne izjave nekoga iz EU parlamenta niti domaćeg političara. Ja sam rekao da se sama odluke donose u okviru zemalja članica Vijeća. Dopustite mi da uputim poruku svim političkim liderima u ovoj zemlji: Imate jedan zajednički cilj bez obzira iz koje etničke skupine dolazite, a to je da BiH postane EU članica. Ako je to istina, dajte da radimo na zajedničkom pitanju. Vidjeli smo to i ranije u prošlosti da se to zanemari ili se evropski put koristi kao instrument za različite interese. Nije bitno samo da se pripremate za izbore, nego da razmišljate gdje će ova zemlja biti za pet godina. Mi smo Strategijom poručili daje otvorena utrka, a vidjet ćemo ko će biti na čelu te utrke – kazao je on.

Izvor: Avaz.ba

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

You may be interested

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???
BiH
8995 pregleda44
BiH
8995 pregleda44

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???

redakcija - 9. Januara 2018.

Minuli vikend nam je ponudio još par medijskih nastupa ishlapljele penzionerke Meddžide Kreso, koja nas nakon silnih skandala u bh pravosuđu pokušava uvjeriti da je sve "cvjetalo i…

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju
Ekskluzivno
5729 pregleda42
Ekskluzivno
5729 pregleda42

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju

redakcija - 29. Oktobra 2017.

Gledajući intervju na N1 televiziji simulanta Gorana Salihovića mogu se steći dva dojma. Ili da je silan uz svoje potencijalne zaštitnike ili je toliko priglup pa sam…

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku
Politika
1631 pregleda6
Politika
1631 pregleda6

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku

redakcija - 20. Maja 2018.

Iako se razgoropadio izjavama ovih dana ministar Mektić je čovjek koji ne izvršava odluke Vijeća ministara BIH ili se pak ponaša svojevoljno, bez naputaka Vijeća ministara. Uz…

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!
BiH
522 pregleda1
BiH
522 pregleda1

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!

redakcija - 20. Maja 2018.

Komercijalni direktor Javne zdravstvene ustanove „Gradske apoteke“ Tuzla, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, jedan od novopečenih lidera zombiziranog političkog subjekta zvanog LDS, ratni „logističar“ i poslijeratni ekonomista…

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!
Ekskluzivno
1819 pregleda10
Ekskluzivno
1819 pregleda10

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!

redakcija - 18. Maja 2018.

Kada te raja još u osnovnoj školi prozovu Bumbar i kriju se od tebe jer si guzonjin sin i šmeker, onda neminovno završiš kao Damir Bećirović —…