0 Podijeljeno puta 672 Pregleda

Milićević o Novalićevim postupcima: Javnost se obmanjuje, događaju se čudne stvari

10. Februara 2018.
672 Pregleda

Zamjenica Federalnog premijera i ministrica finansija Jelka Milićević demantirala je informacije koje su se pojavile u medijima da se htjelo smijeniti direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića i da je to bio razlog zbog čega je federalni premijer Fadil Novalić napustio sjednicu Vlade FBiH nakon čega je sjednica prekinuta, javlja Hrvatski Medijski Servis (HMZ).

Jedan kandidat prošao prag, a imenuju se dva

Milićević je naime, gostujući sinoć u Dnevniku Naše tv, pojasnila da je kao resorna ministrica predložila poništenje i ponovno raspisivanje konkursa za direktora i zamjenika direktora FPU, jer je na konkursu raspisanom prije šest mjeseci, na koji se javilo osam kandidata, prag prešao, odnosno uvjete zadovoljio, samo jedan kandidat – gospodin Isović.

– Konkurs provodi Državna služba. Kako na osnovu rezultata konkursa, ja kao nadležna ministrica trebam predložiti dvojicu kandidata za imenovanje- direktora i zamjenika direktora, a kako je prag prešao samo jedan kandidat, predložila sam obustavu natječajne procedure i raspisivanje novog konkursa. S tim da se aktualnom v.d. direktora i njegovom zamjenika produži mandat na još tri mjeseca – pojasnila je federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Napomenula je kako su u međuvremenu počele stizati raznorazne pritužbe na sastav komisije, na sukobe interesa.

– I onda sam da bi zaštitili instituciju konkursa, instituciju porezne uprave, instituciju direktora i zamjenika direktora, a i tehnički nismo mogli provesti konkurs, jer je konkurs raspisan za direktora i zamjenika direktora, a za zamjenika direktora nije bilo kandidata, a uz to Agencija za državnu službu upozorila nas je da moramo odgovoriti u roku od pet dana, imajući, dakle, sve to u vidu, kao nadležna ministrica predložila da obustavimo konkursnu proceduru, a da direktora i zamjenika direktora potvrdimo kao vršitelje dužnosti na razdoblje od još tri mjeseca, teda raspišemo novi konkurs – kazala je Miličević.

Medijske manipulacije

U međuvremenu su se, dodala je, na pojedinim portalima i raznim medijima pojavile informacije kako neko hoće da smjeni direktora, kako se neki lobiji uključuju.

– Kad je došla ta tačka dnevnog reda i Ured za zakonodavstvo dao pozitivnu ocjenu našeg prijedloga, premijer je prekinuo sjednicu i mi smo svi ostali zbunjeni. Svi smo zakazali i naše tehničke službe, mi smo trebali završiti tu sjednicu, ako nije bilo premijera tu su bila dva dopremijera – kazala je Miličević.

U medijima se navodi kako su rezulati Porezne uprave FBiH, rezultati jednog čovjeka – direktora Šerifa Isovića.

Miličević kaže kako u Poreznoj upravi FBiH vrijedno radi 1.255 namještenika i državnih službenika.

– Oni su radili u vrlo teškim uvjetima, u međuvremnu je poboljšan zakonski okvir, sužen je prostor za određene manipulacije. Date su njima određene alatke i u jednom pozitivnom okruženju i okolnostima rasta svih prihoda rastu i prihodi koje prati odnosno kontrolira Porezna uprava. Mi smo ponosni na rezultate Porezne uprave, oni su djelom i zasluga i direktora i zamjenika direktora. Ni jednog trenutka iz Ministarstva nismo rekli da ne računamo na te ljude. Ali nakon ova dva dana dobro trebamo razmisliti što se ovo i zašto događa i jesmo li mi dirnuli u neke procese – kazala je Miličević.

Zašto Novalić odbija sazvati Skupštinu Razvojne banke?

Premijer Novalić je po funkciji i predsjednik Skupštine Razvojne banke i do 31. maja je trebao sazvati Skupštinu Banke, a on to odbija učiniti.

– I to je bilo na dnevnom redu Vlade, on je jednostavno zloupotrijebio svoj položaj. I mi smo usvojili jedan zaključak da se mora sazvati Skupština, a Skupštinu čine premijer i članovi Vlade, na kojoj će se o svim problemima Razvojne banke raspravljati – kazala je Miličević.

Upitana jesu li finansijske malverzacije u Razvojnoj banci, o čemu se piše u medijima, razlog zbog čega premijer odbija sazvati sjednicu Skupštine Razvojne banke, Miličević je kazala kako je očito da neko nekoga krije i štiti i ne želi da se sazna što se i kako radi u Razvojnoj banci.

– Sigurno ću isistirati da neovisne (revizorske) kuće utvrde što se događa. I na kraju krajeva to su novci poreznih obveznika i mi imamo odgovornost osigurati da se sva sredstva na svim razinama koriste na transparentan način – kazala je ministrica finansija FBiH Jelka Miličević, gostujući u Dnevniku Naše tv.

 

Izvor: avaz.ba

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

You may be interested

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???
BiH
8995 pregleda44
BiH
8995 pregleda44

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???

redakcija - 9. Januara 2018.

Minuli vikend nam je ponudio još par medijskih nastupa ishlapljele penzionerke Meddžide Kreso, koja nas nakon silnih skandala u bh pravosuđu pokušava uvjeriti da je sve "cvjetalo i…

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju
Ekskluzivno
5729 pregleda42
Ekskluzivno
5729 pregleda42

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju

redakcija - 29. Oktobra 2017.

Gledajući intervju na N1 televiziji simulanta Gorana Salihovića mogu se steći dva dojma. Ili da je silan uz svoje potencijalne zaštitnike ili je toliko priglup pa sam…

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku
Politika
1631 pregleda6
Politika
1631 pregleda6

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku

redakcija - 20. Maja 2018.

Iako se razgoropadio izjavama ovih dana ministar Mektić je čovjek koji ne izvršava odluke Vijeća ministara BIH ili se pak ponaša svojevoljno, bez naputaka Vijeća ministara. Uz…

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!
BiH
522 pregleda1
BiH
522 pregleda1

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!

redakcija - 20. Maja 2018.

Komercijalni direktor Javne zdravstvene ustanove „Gradske apoteke“ Tuzla, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, jedan od novopečenih lidera zombiziranog političkog subjekta zvanog LDS, ratni „logističar“ i poslijeratni ekonomista…

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!
Ekskluzivno
1819 pregleda10
Ekskluzivno
1819 pregleda10

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!

redakcija - 18. Maja 2018.

Kada te raja još u osnovnoj školi prozovu Bumbar i kriju se od tebe jer si guzonjin sin i šmeker, onda neminovno završiš kao Damir Bećirović —…