0 Podijeljeno puta 610 Pregleda

Milićević o Novalićevim postupcima: Javnost se obmanjuje, događaju se čudne stvari

10. Februara 2018.
610 Pregleda

Zamjenica Federalnog premijera i ministrica finansija Jelka Milićević demantirala je informacije koje su se pojavile u medijima da se htjelo smijeniti direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića i da je to bio razlog zbog čega je federalni premijer Fadil Novalić napustio sjednicu Vlade FBiH nakon čega je sjednica prekinuta, javlja Hrvatski Medijski Servis (HMZ).

Jedan kandidat prošao prag, a imenuju se dva

Milićević je naime, gostujući sinoć u Dnevniku Naše tv, pojasnila da je kao resorna ministrica predložila poništenje i ponovno raspisivanje konkursa za direktora i zamjenika direktora FPU, jer je na konkursu raspisanom prije šest mjeseci, na koji se javilo osam kandidata, prag prešao, odnosno uvjete zadovoljio, samo jedan kandidat – gospodin Isović.

– Konkurs provodi Državna služba. Kako na osnovu rezultata konkursa, ja kao nadležna ministrica trebam predložiti dvojicu kandidata za imenovanje- direktora i zamjenika direktora, a kako je prag prešao samo jedan kandidat, predložila sam obustavu natječajne procedure i raspisivanje novog konkursa. S tim da se aktualnom v.d. direktora i njegovom zamjenika produži mandat na još tri mjeseca – pojasnila je federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Napomenula je kako su u međuvremenu počele stizati raznorazne pritužbe na sastav komisije, na sukobe interesa.

– I onda sam da bi zaštitili instituciju konkursa, instituciju porezne uprave, instituciju direktora i zamjenika direktora, a i tehnički nismo mogli provesti konkurs, jer je konkurs raspisan za direktora i zamjenika direktora, a za zamjenika direktora nije bilo kandidata, a uz to Agencija za državnu službu upozorila nas je da moramo odgovoriti u roku od pet dana, imajući, dakle, sve to u vidu, kao nadležna ministrica predložila da obustavimo konkursnu proceduru, a da direktora i zamjenika direktora potvrdimo kao vršitelje dužnosti na razdoblje od još tri mjeseca, teda raspišemo novi konkurs – kazala je Miličević.

Medijske manipulacije

U međuvremenu su se, dodala je, na pojedinim portalima i raznim medijima pojavile informacije kako neko hoće da smjeni direktora, kako se neki lobiji uključuju.

– Kad je došla ta tačka dnevnog reda i Ured za zakonodavstvo dao pozitivnu ocjenu našeg prijedloga, premijer je prekinuo sjednicu i mi smo svi ostali zbunjeni. Svi smo zakazali i naše tehničke službe, mi smo trebali završiti tu sjednicu, ako nije bilo premijera tu su bila dva dopremijera – kazala je Miličević.

U medijima se navodi kako su rezulati Porezne uprave FBiH, rezultati jednog čovjeka – direktora Šerifa Isovića.

Miličević kaže kako u Poreznoj upravi FBiH vrijedno radi 1.255 namještenika i državnih službenika.

– Oni su radili u vrlo teškim uvjetima, u međuvremnu je poboljšan zakonski okvir, sužen je prostor za određene manipulacije. Date su njima određene alatke i u jednom pozitivnom okruženju i okolnostima rasta svih prihoda rastu i prihodi koje prati odnosno kontrolira Porezna uprava. Mi smo ponosni na rezultate Porezne uprave, oni su djelom i zasluga i direktora i zamjenika direktora. Ni jednog trenutka iz Ministarstva nismo rekli da ne računamo na te ljude. Ali nakon ova dva dana dobro trebamo razmisliti što se ovo i zašto događa i jesmo li mi dirnuli u neke procese – kazala je Miličević.

Zašto Novalić odbija sazvati Skupštinu Razvojne banke?

Premijer Novalić je po funkciji i predsjednik Skupštine Razvojne banke i do 31. maja je trebao sazvati Skupštinu Banke, a on to odbija učiniti.

– I to je bilo na dnevnom redu Vlade, on je jednostavno zloupotrijebio svoj položaj. I mi smo usvojili jedan zaključak da se mora sazvati Skupština, a Skupštinu čine premijer i članovi Vlade, na kojoj će se o svim problemima Razvojne banke raspravljati – kazala je Miličević.

Upitana jesu li finansijske malverzacije u Razvojnoj banci, o čemu se piše u medijima, razlog zbog čega premijer odbija sazvati sjednicu Skupštine Razvojne banke, Miličević je kazala kako je očito da neko nekoga krije i štiti i ne želi da se sazna što se i kako radi u Razvojnoj banci.

– Sigurno ću isistirati da neovisne (revizorske) kuće utvrde što se događa. I na kraju krajeva to su novci poreznih obveznika i mi imamo odgovornost osigurati da se sva sredstva na svim razinama koriste na transparentan način – kazala je ministrica finansija FBiH Jelka Miličević, gostujući u Dnevniku Naše tv.

 

Izvor: avaz.ba

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

You may be interested

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???
BiH
6623 pregleda37
BiH
6623 pregleda37

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???

redakcija - 9. Januara 2018.

Minuli vikend nam je ponudio još par medijskih nastupa ishlapljele penzionerke Meddžide Kreso, koja nas nakon silnih skandala u bh pravosuđu pokušava uvjeriti da je sve "cvjetalo i…

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju
Ekskluzivno
4098 pregleda35
Ekskluzivno
4098 pregleda35

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju

redakcija - 29. Oktobra 2017.

Gledajući intervju na N1 televiziji simulanta Gorana Salihovića mogu se steći dva dojma. Ili da je silan uz svoje potencijalne zaštitnike ili je toliko priglup pa sam…

Ratni šverc oružjem: Ministar MUP-a TK Husein Topčagić u ratu preprodavao Maljutke?!
BiH
11 pregleda
BiH
11 pregleda

Ratni šverc oružjem: Ministar MUP-a TK Husein Topčagić u ratu preprodavao Maljutke?!

redakcija - 21. Februara 2018.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić je nadimak „Huso Maljutka“ stekao ratne 1993 godine. Prema dokumentu Armije Republike Bosne i Hercegovine, Topčagić je zajedno sa Senadom…

Nakon napada džihadista Boko Haram nestalo više od 100 djevojčica
Svijet
16 pregleda
Svijet
16 pregleda

Nakon napada džihadista Boko Haram nestalo više od 100 djevojčica

redakcija - 21. Februara 2018.

Više od stotinu djevojčica vodi se kao nestalo nakon napada džihadista Boko Haram na školu u Nigeriji. Broj nestalih djevojčica za sada nije utvrđen, ali kako piše…

Najbolji bh. teniser iznenadio mnoge: Nevjerovatan meč i preokret doveo je Džumhura u četvrtfinale
Sport
31 pregleda
Sport
31 pregleda

Najbolji bh. teniser iznenadio mnoge: Nevjerovatan meč i preokret doveo je Džumhura u četvrtfinale

redakcija - 21. Februara 2018.

Damir Džumhur je preživio pravi pakao, ali je na kraju velikim preokretom uspio slaviti pobjedu i to nakon tri tiebreaka kojima su prethodili neki nevjerovatni preokreti. Džumhur je…