0 Podijeljeno puta 94 Pregleda

20th Century Fox, Panasonic i Samsung su ostvarili najbolje moguće iskustvo gledanja TV-a s HDR10+ tehnologijom

8. Januara 2018.
94 Pregleda

Kompanije 20th Century Fox, Panasonic Corporation i Samsung Electronics su predstavili ažuriran i unificiran certifikacijski program za otvorenu platformu dinamičkih metapodatka, bez naknade, za High Dynamic Range (HDR), nazvanu HDR10+, koju su prošle godine objavili na sajmu IFA.

HDR10+ platforma će uskoro biti na raspolaganju kompanijama čiji sadržaj je direktno dostupan korisnicima, na televizorima ultra visoke definicije, Blu-ray uređajima za reprodukciju/ rekorderima i proizvođačima set-top box-ova kao i dobavljačima SoC-a, bez naknade, samo uz nominalnu administrativnu taksu. Kompanije mogu vidjeti novi logotip, saznati više o licencnom programu, uključujući krajnje specifikacije, usvojiti ugovore i prijaviti se za primanje obavijesti kada tehničke specifikacije za HDR10+ postanu dostupne na http://www.hdr10plus.org. Osim toga, alati za izradu metapodataka Ultra HD Blu-ray razvijeni su s trećim stranama i uskoro će biti dostupni za kreatore sadržaja koji omogućavaju Ultra HD Blu-ray playerima da uđu na tržište. Detalji o prenosu sadržaja i formatu interfejsa za platformu za stvaranje sadržaja uskoro će biti objavljeni.

HDR10+ će ponuditi istinsko i vrhunsko HDR iskustvo gledaocima putem uređaja za program certifikacije koji će osigurati tačan prikaz kreativne namjere izražene u sadržaju. Također, poboljšanja u okviru samog toka rada za stvaraoce će potaknuti povećanu produkciju vrhunskog HDR sadržaja.

Program licenciranja HDR10+ omogućiće zainteresiranim kompanija potrebne tehničke i ispitne specifikacije za primjenu HDR10+ tehnologije na način da održavaju visoku kvalitetu slike i daju svakom proizvođaču mogućnost primjene dinamičkog mapiranja tonova inovativno. Prateći certifikacijski program osiguraće da proizvodi koji ispunjavaju standarde HDR10+ imaju dobar kvalitet slike i da pružaju kreativnu namjeru filmskih reditelja i snimatelja. Certificirani proizvod će sadržavati HDR10+ logotip, koji će značiti da se radi o izvrsnom kvalitetu slike.

Ključni aspekti programa licence uključuju:

• Prednosti za proizvođače uređaja (npr. TV, Ultra HD Blu-ray, OTT STB itd.), pružaoce usluga za distribuciju sadržaja, proizvođače SoC-a, izdavače sadržaja i pružaoce alata za izradu sadržaja.

• Bez naknade po jedinici

• Nominalna godišnja administrativna naknada za proizvođače uređaja, proizvođača SoC-a i pružaoce usluga distribucije sadržaja.

• Tehnička specifikacija, testna specifikacija , HDR10+ logo / vodič za logo, patenti iz tri kompanije direktno vezane uz tehničku specifikaciju i specifikaciju ispitivanja.

• Certifikat za uređaje provodi ovlašteni nezavisni centar za testiranje.

Nakon što licencni program HDR10+ bude otvoren, tri kompanije-osnivači će ugraditi HDR10+ tehnologiju u sva buduća izdanja Ultra HD filmova, odabranih televizora, Ultra HD Blu-ray playera / rekordera i drugih proizvoda.

“Nama je bilo bitno stvoriti otvoreni sistem koji je fleksibilan i koji pruža iskustvo gledanja koje je mnogo bliže kreativnoj namjeri stvaraoca filmskog sadržaja”, rekao je Danny Kaye, izvršni potpredsjednik 20th Century Fox-a i direktor Fox-ove Inovativne laboratorije. “Zajedno s kompanijama Samsung i Panasonic nastojimo standardizirati proces licenciranja koji olakšava saradnju između partnera, uključujući kreatore sadržaja, televizore i proizvođače uređaja, kako bi se i ta tehnologija uključila i poboljšao doživljaj gledanja za svu publiku”.

Podrška za HDR10+ i dalje raste i kompanije se raduju primjeni 3C specifikacija i programa certificiranja. Više od 25 kompanija koje se bave različitim industrijama izrazile su snažan interes za podršku platformi HDR10+, što dodatno osnažuje put do uspjeha.

Amazon Prime Video, prvi provajder streaming usluga za isporuku HDR10+, učinio je čitavu Prime Video HDR videoteku dostupnom u HDR10+ sadržaju širom svijeta. Katalog Prime Video HDR10 + uključuje stotine sati sadržaja kao što su Prime originalne serije The Grand Tour, nominirana za Golden Globe® The Marvelous Mrs. MarselJean-Claude Van JohnsonThe Tick i The Man u High Castle plus stotine licenciranih naslova.

Warner Bros. Home Entertainment će podržati HDR10+ kako bi omogućio rješenje  dinamičkih metapodataka za Warner Bros sadržaj za Samsung, Panasonic i ostale HDR10+ 4K HDR TV uređaje. “Warner Bros. je uvijek nastojao pružiti najbolje iskustvo kućne zabave nove generacije za svoje korisnike”, rekao je Jim Wuthrich, predsjednik Odjela za američku i globalnu strategiju u kompaniji Warner Bros. Home Entertainment. “S HDR10+ dinamičkim metapodacima, WB može još preciznije dovesti filmsku viziju naših izdanja iz 2018 godine i naš veliki katalog sa više od sedamdeset pet HDK naslova u svaki dom na širokom rasponu TV uređaja koji imaju HDR10+.”

Nova tehnologija HDR10+ optimizira kvalitet slike na zaslonima nove generacije pomoću dinamičkog mapiranja tonova kako bi pružila varijacije kadrova i scena kad je riječ o osvjetljenju, zasićenosti boja i kontrasta, što poboljšava sam doživljaj gledanja. Tehnologija HDR10+ optimizira rad mnogih 4K TV-a ultra visoke definicije, omogućujući reprodukciju na širokom rasponu TV uređaja nove generacije, čime je korisničko iskustvo bliže izvornom cilju kreativnosti koje se nalazi u holivudskim filmovima.

“Povezivanjem know-how-a i tehnologije ove tri kompanije koje su i osnivači, HDR10+ ima potencijal da isporuči značajne prednosti kad je riječ o kvalitetu slike kako gledaocima tako i stvaraocima”, rekao je Toshiharu Tsutsui, direktor Odjela poslovanja sa TV uređajima u kompaniji Panasonic. “Prema tome, Panasonic predviđa široku podršku HDR10+.”

“Samsung je posvećen tehnološkim inovacijama na našim televizorima, a HDR10+ predstavlja evoluciju kvalitete prikaza za najbolji mogući doživljaj gledanja”, izjavio je Jongsuk Chu, viši potpredsjednik Odjela za poslovanje sa vizuelnim zaslonima u kompaniji Samsung Electronics. “Također smo dizajnirali HDR10+ platformu kako bismo potaknuli budući razvoj i nastavili da isporučujemo i dalje poboljšanu tehnologiju u godinama koje dolaze”.

20th Century Fox, Panasonic i Samsung će pokazati tehničke demonstracije HDR10+ tehnologije na CES 2018. Akreditirani novinari ili strane zainteresirane za licencirani program mogu poslati e-mail na: chris.bess@fox.com  za više informacija. Akreditirani novinari mogu vidjeti Panasonic-ov HDR10+ tehnički demo u njegovim prostorijama u MGM Grand konferencijskom centru. Tehnološki demo za HDR10+ biće održan na Samsungovom premijernom dešavanju u Enclave-i u Las Vegasu 7. januara/siječnja.

Da biste saznali više o programu licence za HDR10+, obratite se uredu za izdavanje dozvole za HDR10+ na info@hdr10plus.org.

O Twentieth Century Fox Home Entertainmentu

Twentieth Century Fox Home Entertainment, LLC (TCFHE) vodeća je svjetska kompanija za marketing, prodaju i distribuciju svih Foxovih produkcijskih, stečenih i partnerskih filmskih i televizijskih programa treće strane. Svake godine TCFHE proširuje svoj nagrađivani globalni portfolio proizvoda s uvođenjem novih zabavnih sadržaja kroz etablirane i nove formate uključujući DVD, Blu-ray ™, Digital i VOD. Twentieth Century Fox Home Entertainment je podružnica 20th Century Fox, kompanije 20th Century Fox.

O Panasonicu

Panasonic Corporation je svjetski lider u razvoju različitih elektroničkih tehnologija i rješenja za korisnike kad je riječ o potrošačkoj elektronici, u domaćinstvu, automobilskoj industriji  i B2B poslovanju. Ove godine, 2018. kompanija slavi svoju 100-tu obljetnicu postojanja. Kompanija se širila na globalnom nivou, a trenutno posluje sa 495 podružnica i 91 povezanih kompanija širom svijeta, čime je zabilježila konsolidiranu neto prodaju od 7.343 biliona jena za godinu koja je završila 31. marta/ožujka 2017. godine. Obavezujući se za nove vrijednosti kroz inovaciju kroz razčičite linije djelovanja, kompanija koristi svoje tehnologije u cilju stvaranja boljeg života i boljeg svijeta za svoje korisnike. Da biste saznali više o Panasonic-u: http://www.panasonic.com/global

O kompanijiSamsung Electronics Co.Ltd:

Samsung Electronics Co., Ltd. nadahnjuje svijet i oblikuje budućnost s prilagođenim idejama i tehnologijama, redefinirajući svijet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema, memorije, sistema LSI i LED rješenja. Za najnovije vijesti molimo posjetite Samsung Newsroom na http://news.samsung.com.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

You may be interested

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???
BiH
8968 pregleda43
BiH
8968 pregleda43

2018. GODINA, GODINA SUDSKIH PROCESA PROTIV PRAVOSUDNE MAFIJE???

redakcija - 9. Januara 2018.

Minuli vikend nam je ponudio još par medijskih nastupa ishlapljele penzionerke Meddžide Kreso, koja nas nakon silnih skandala u bh pravosuđu pokušava uvjeriti da je sve "cvjetalo i…

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju
Ekskluzivno
5714 pregleda42
Ekskluzivno
5714 pregleda42

Ko o čemu Goran Salihović o poštenju

redakcija - 29. Oktobra 2017.

Gledajući intervju na N1 televiziji simulanta Gorana Salihovića mogu se steći dva dojma. Ili da je silan uz svoje potencijalne zaštitnike ili je toliko priglup pa sam…

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku
Politika
215 pregleda
Politika
215 pregleda

LAŽOV: Evo eksluzivnog dokumenta Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku

redakcija - 20. Maja 2018.

Iako se razgoropadio izjavama ovih dana ministar Mektić je čovjek koji ne izvršava odluke Vijeća ministara BIH ili se pak ponaša svojevoljno, bez naputaka Vijeća ministara. Uz…

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!
BiH
94 pregleda
BiH
94 pregleda

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!

redakcija - 20. Maja 2018.

Komercijalni direktor Javne zdravstvene ustanove „Gradske apoteke“ Tuzla, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, jedan od novopečenih lidera zombiziranog političkog subjekta zvanog LDS, ratni „logističar“ i poslijeratni ekonomista…

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!
Ekskluzivno
1540 pregleda9
Ekskluzivno
1540 pregleda9

Damira Bećirovića Bumbara, Čamparinu sponzorušu, i žena i ljubavnica izbacile iz kuće!

redakcija - 18. Maja 2018.

Kada te raja još u osnovnoj školi prozovu Bumbar i kriju se od tebe jer si guzonjin sin i šmeker, onda neminovno završiš kao Damir Bećirović —…